Persoonlijke hulpmiddelen

Klimaat akkoord Parijs – Nederland moet aan de slag

Door: Dirk de Jong


Meer van Dirk de Jong.

2015-12-29 23:20:00

Met nu 5% duurzame energie is de doelstelling van 14% in 2020 nog steeds haalbaar maar dan is tempo wel gewenst.

In het klimaat akkoord van 12 december in Parijs is afgesproken om de opwarming van de aarde waarvoor de mens verantwoordelijk is te beperken tot 1,5 graad Celsius. We staan al op 1 graad, zijn op weg naar 1,2 graden in 2013 en 1,5 graden is dus een forse uitdaging, maar doen we niets dan liggen we op koers naar 2,7 graden.

Het moet vooral gebeuren door de uitstoot van CO2 te beperken door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Alle 195 landen zijn het eens geworden over de doelstelling, maar concrete maatregelen of doelen zijn niet afgesproken. Wel hebben alle landen zich verplicht om iedere 5 jaar, voor het eerste in 2020, te rapporteren over de stand van zaken in hun land en plannen te presenteren om de uitstoot verder te verminderen.

Het was het maximaal haalbare en dat is positief maar cynici zullen zeggen dat deze afspraken nog zachter zijn dan de afspraken die de Eurolanden hadden gemaakt ten tijde van de introductie van de Euro en we weten allemaal hoe goed de deelnemers zich aan die afspraken hebben gehouden.

Ieder voor zich op zijn eigen manier aan de slag zullen we maar zeggen, waarbij de publieke opinie misschien en hopelijk nog de belangrijkste motivator zal zijn. In Europa is Duitsland het meest actief en ver gevorderd met de overgang naar hernieuwbare energie. Volgens voorlopige cijfers is in 2015 bijna een derde van de elektriciteit hernieuwbaar opgewekt. Zie de buiten ring hieronder. De binnen ring zijn de procenten voor 2000.

In dezelfde periode steeg het aandeel hernieuwbaar in Nederland van bijna 4 naar bijna 11%. In Nederland is dat vooral stroom uit het verbranden van biomassa en in mindere mate wind. Met 11% duurzame stroom is 5% van alle energie in Nederland duurzaam en daarmee is de doelstelling van 14% in 2020 nog ver weg. Landen als Duitsland en zeker ook Denemarken laten zien dat zo’n transitie mogelijk is maar doorpakken is dan wel gewenst.

Geef uw waardering

  • Rating 2.7/5

37 stemmen (Score 2.7/5)

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2019 Atopia