Persoonlijke hulpmiddelen

Trump en de VS hebben niets te klagen

Door: Dirk de Jong


Meer van Dirk de Jong.

2018-07-25 21:05:00

President Trump vindt dat het grote handelstekort van de VS aangeeft dat de wereld misbruik maakt van de Amerikaanse openheid en dreigt met een handelsoorlog. Hij vergeet of wil niet zien dat daar tegenover staat dat Amerikaanse bedrijven wereldwijd de technologie sector domineren en daardoor de rest van de wereld tot bijna dagelijkse aanpassingen dwingen waarbij het probleem van het handelstekort in het niet valt.

President Trump vindt dat het grote handelstekort van de VS aangeeft dat de wereld misbruik maakt van de Amerikaanse openheid en als daar niet iets aan wordt gedaan dan zal de VS dat met importheffingen afdwingen. De President ziet over het hoofd dat hiertegenover staat dat Amerikaanse bedrijven wereldwijd de technologie sector domineren. Dit dwingt de rest van de wereld tot bijna dagelijkse aanpassingen waarbij het probleem van het handelstekort in het niet valt. Ook de bijdrage van de scheve inkomens verdeling aan het opbouwen van deze positie blijft onvermeld.

Google, Facebook, Microsoft en Apple zijn de bekendste voorbeelden van bedrijven die wereldwijd een dominante marktpositie hebben opgebouwd. Dat was het resultaat van creativiteit en hard werken, maar is mogelijk gemaakt door venture capital. Dat is in de VS heel ruim beschikbaar en dat komt ook door de scheve verdeling van vermogens over de bevolking. Daar is niets op tegen, maar de aanwezigheid van veel zeer vermogende investeerders die ook nog eens veel geduld hebben geeft de VS een grote voorsprong. Nieuwe concepten krijgen de tijd om de wereld te veroveren zonder zich druk te hoeven maken over winstgevendheid. Het motto is: verover de wereld en dan komt de winst vanzelf, “the winner takes all”.

Langs deze hoofdlijnen heeft de Amerikaanse IT sector een dominante positie opgebouwd. Een paar cijfers: de netto winst van alleen al Apple, Google, Microsoft en Facebook in de meest recente vier kwartalen was $102mrd, de gemiddelde netto marge was bijna 20% en de marktkapitalisatie $3200mrd. Ter vergelijking: de netto winst van de 25 AEX ondernemingen (incl 100% van Kon. Olie) zal naar verwachting in 2018 uitkomen op €55mrd bij een marktkapitalisatie van €770mrd.

Door de opkomst van deze Amerikaanse bedrijven zijn wereldwijd hele sectoren gedecimeerd. Denk aan dagbladen, tijdschriften en radio en TV organisaties. Zo heeft de opkomst van Google en Facebook veel journalisten in Nederland en andere landen hun baan gekost maar is er bijna niets voor in de plaats gekomen. Simpel gezegd Nederlandse journalisten zijn vervangen door advertentieverkopers en algoritme schrijvers in het buitenland. Innovatie is de motor van de vooruitgang, maar te veel van de baten in de technologie sector slaan neer bij Amerikaanse bedrijven.

De Amerikaanse “new economy” bedrijven boeken een fors deel van de omzet en winst buiten de VS. Dat doen ze om de hoge winstbelasting in de VS te vermijden en gebruik te maken van de fiscale mogelijkheden buiten de VS. Niets wijst er op dat de nieuwe fiscale structuur daar veel verandering in zal brengen. Het meeste ontwikkelingswerk is gedaan in de VS, maar de resultaten komen terecht in onder meer Ierland en meer exotische eilanden, zodat in de VS alleen de aandeelhouders profiteren. Dat is de realiteit maar het zicht daarop wordt vertroebeld als de Amerikaanse President vooral praat over “old economy” sectoren als  kolen en staal.

Zoals wel vaker is de werkelijkheid genuanceerder dan de schreeuwers suggereren en wordt het hoog tijd dat Europa de discussie meer in balans brengt en de aandacht vestigt op de positie die Amerikaanse ondernemingen voor zichzelf hebben gecreëerd. De VS hebben niets te klagen. 

Geef uw waardering

  • Rating 2.5/5

11 stemmen (Score 2.5/5)

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2019 Atopia