Persoonlijke hulpmiddelen

Trading dag update 26 januari 2018

Door: Michael Ahrens

Wekelijks marktcommentaar en overige trading gerelateerde zaken.
Meer van Michael Ahrens.

In: Hot, Beursvisies — 2018-01-26 10:25:00

Het is duidelijk dat we wat de markten in de US betreft met een nogal uitzonderlijke situatie te maken hebben. Nog nooit zagen we een zo lang aanhoudende periode van koersstijgingen zonder ook maar de minste koerscorrecties. Op twitter kwam ik laatst een passende uitspraak tegen: "Investors just don't give a sh.t."

Goede morgen traders,

Het is duidelijk dat we wat de markten in de US betreft met een nogal uitzonderlijke situatie te maken hebben. Nog nooit zagen we een zo lang aanhoudende periode van koersstijgingen zonder ook maar de minste koerscorrecties. Op twitter kwam ik laatst een passende uitspraak tegen: "Investors just don't give a sh.t."

 Dow Jones weekchart

Met een gerede kans om in herhaling te vallen plaats ik nog even de chart van de Dow op weekbasis. De 14-weekse RSI noteert boven 92, nog nooit in de geschiedenis van de Dow was deze stand te zien. De afstand van de koers ten opzichte van het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde bedraagt meer dan 40%. De koers vertoont juist in de laatste weken een parabolische versnelling naar boven. Dit zijn allemaal signalen die erop wijzen dat deze trend fors oververhit aan het geraken is. Let op: dit wil absoluut niet zeggen dat dit een signaal is om er tegen in te gaan met agressieve shortposities. Beleggers zijn op dit moment dusdanig geconditioneerd dat elke dip wordt benut om te kopen. Dat zagen we de afgelopen dagen op intradaybasis toen een solide bearish uurcandle geen enkel vervolg kreeg en meteen weer werd benut voor het BTFDYFI principe. Wie dit principe niet kent, bekijk even het volgende filmpje op YouTube: https://youtu.be/0akBdQa55b4

Zoals eerder op de vlog ook al vermeld: door schade en schande wijs geworden blijf ik de trend netjes volgen totdat er signalen zijn die echt op topvorming duiden. Dit zijn dus geen enkelvoudige dagpatronen want die worden dus telkens door koopjesjagers benut om de Dow 'met korting' te kopen. Ik weet echter ook dat de uitspraak "deze keer is alles anders" voor de beurs echt niet op gaat. Dit zijn gewoon signalen die erop duiden dat de trend in een climaxfase terecht is gekomen en dit soort fases lopen nooit goed af voor beleggers die 'long only' denken. Dus wees gewaarschuwd, volg de trend, ga er niet tegen in, maar laat je ook niet verleiden om in deze fase van de markt alsnog fors in te stappen met de verwachting daar mooie rendementen op te verdienen.

 Dax future dagchart

Wat betreft een 'ordelijk' chartbeeld hebben we als trader meer plezier aan de Dax future. Hier zien we keurig hoe het moet en hoe het scenario zoals in de vlog van afgelopen woensdag vermeld ook wordt gevolgd. De koers is netjes boven de vorige high gestegen en kon dat niveau niet vasthouden ('trapped traders'). Met de daling onder de low van de uitbraakcandle op 23 januari jl. werd het signaal voor een shorttrade gegeven en nu bevinden we ons in de laatste en dus meest bearish fase van de dagcyclus. Was trading altijd maar zo makkelijk :)

Met dag 18 van de dagcyclus ga ik ervan uit dat de low in de Dax nog iets lager komt te liggen, ergens in de zone 13150 tot 13000 zou kunnen. Vanuit die cyclusbodem zal het dan erg interessant worden in hoeverre de koers weer richting de toppen beweegt en die wellicht uitneemt of dat we hier een duidelijke 'failure' zien met als consequentie een grotere correctie.

 Bund future weekchart

Ook de Bund laat een interessant patroon zien, al moeten we dat meer in het langere termijn plaatje bekijken. Wij zitten nu op een punt waar de weekcyclusbodem wordt gezet of mogelijk deze week gezet is. Bevestiging daarvan hebben we nog niet, daarvoor zal de koers op dagbasis boven 160.60 moeten sluiten. Echter, of het nu deze week is of volgende week, er komt een herstel en dit herstel zal uitermate interessant zijn. Indien de koers namelijk in de nieuwe weekcyclus niet boven 163 uit weet te stijgen ontstaat er een duidelijk lagere top en dat kan wel eens het begin zijn van een forse en langdurige correctie omdat we op maandbasis qua cyclus al redelijk ver zijn en de koers een dubbele top heeft gezet. Met een lagere top op weekbasis (dus lager time frame) wordt deze dubbele top in de maandchart dus bevestigd en ontstaat een belangrijk verkoopsignaal voor een mogelijk langdurige shortpositie.

 Bund future maandchart

 

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op 'cyclustrader' op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 13120, tweede steun 12850, eerste weerstand 13500, tweede weerstand 13600;

Bund future (mrt future): eerste steun 159.60, tweede steun 159.00, eerste weerstand 161.00, tweede weerstand 162.00;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

Geef uw waardering

  • Rating 4.0/5

2 stemmen (Score 4.0/5)

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2019 Atopia