Persoonlijke hulpmiddelen

Trading dag update 4 augustus 2017

Door: Michael Ahrens

Wekelijks marktcommentaar en overige trading gerelateerde zaken.
Meer van Michael Ahrens.

In: Hot, Beursvisies — 2017-08-04 09:42:22

Zwakke Dax, herstellende Bund en de Dow die van een andere planeet lijkt de komen, zo kunnen we het beursgebeuren van de laatste tijd wel samenvatten. Ter informatie: de Dow telt thans de achtste opeenvolgende hogere slotkoers.

Goede morgen traders,

Zwakke Dax, herstellende Bund en de Dow die van een andere planeet lijkt de komen, zo kunnen we het beursgebeuren van de laatste tijd wel samenvatten. Ter informatie: de Dow telt thans de achtste opeenvolgende hogere slotkoers.

 Dax future dagchart

Ik ga ervan uit dat de Dax future afgelopen maandag de dagcyclusbodem gezet heeft. Er volgde dinsdag een overtuigende stijgingsdag met een slot boven 12180 (dat niveau gaf ik in de vlog van dinsdag aan als cruciaal: https://www.youtube.com/watch?v=fFaT0sC2f5k). Deze winst is inmiddels alweer opgegeven, maar dat wil niet zeggen dat de cyclusbodem er niet staat. Ik hanteer daarvoor een 'trucje', namelijk een lange Double Stochastic die boven de 40 stijgt. Die grenswaarde (mag rond de 40 liggen) filtert menig verkeerd signaal waarbij de indicator even opveert maar dan toch weer daalt. Op die manier worden meer dan 90% van alle cyclusbodems correct weergegeven.

Natuurlijk betekent dit dat de Dax nu onder druk staat om snel weer in koers op te lopen, omdat het beeld anders wel erg negatief wordt. Een daling onder de low van maandag rond 12080 levert een signaal op voor een volgende verzwakking tot 11900. Swingtraders die derhalve inspelen op de cyclusbodem hanteren daar hun stop loss en hebben op dit moment geen andere keuze dan afwachten. De eerste herstelruimte lag bij 12300 en die werd afgelopen dinsdag reeds gehaald. Voor een volgend koersdoel rond 12400, 12500 en 12650 moet dus eerst de belangrijke weerstand rond die 12300 worden gebroken. Met andere woorden, we hebben twee belangrijke referentieniveaus voor de korte termijn, namelijk 12300 voor de bovenkant en 12080 voor de onderkant.

 Bund future dagchart

De Bund was even een 'traders' nightmare': we hadden op 25 juli jl. een duidelijk verkoopsignaal (de solide rode bar vanaf de weerstand rond 162,50). Dit signaal bleef echter beperkt tot welgeteld één bar. In de vlog gaf ik aan dat het niveau rond 162.50 op slotniveau cruciaal is: een stijging erboven betekent dat we afscheid moeten nemen van het bearish scenario. Er volgde afgelopen dinsdag inderdaad een slotkoers boven deze weerstand, gevolgd door een zogenaamde RBI (RedBarIgnored, een tegengestelde inside bar die als pauze fungeert in een impulsbeweging). De doorbraak van de high van deze RBI was een koopsignaal.

De Bund heeft nu in principe potentie tot iets boven 164, alwaar ik zeker een reactie verwacht. Belangrijk: aan de onderkant mag de eerdere weerstand op 162,50 (nu dus steun) niet worden terug gebroken.

 Goud maandchart

Op verzoek nog een langetermijn analyse van het Goud. De chart is op maandbasis We zien na de jarenlange daling eind 2016 een eerte hogere (cyclus)bodem. Deze huidige maandcyclus telt thans de achtste maand. Van belang is dat de bovenkant van de trading range tussen $1200 en $1300 wordt uitgenomen. Boven $1300 zie ik derhalve potentie tot de in de chart grijs gemarkeerde zone tussen $1370-1410. Daar zal dan een stevig strijd plaatsvinden, omdat we in deze zone belangrijke koerstoppen tegenkomen die telkens een forse neerwaartse reactie als gevolg hadden. Je zou dus kunnen stellen: voor de kortere termijn is de grens rond $1300 cruciaal, maar voor een echte opwaartse trend moet de koers de hele basis tussen $1100 en $1400 afronden uitnemen (aan de bovenkant).

Reacties op blog

Ik heb de reacties op de blog uitgeschakeld omdat ik dagelijks enkele tientallen keren spam ontvang. Reacties met vragen of opmerkingen kunnen direct naar mijn e-mail adres worden gestuurd: m.ahrens@live.nl

Cyclustrader op YouTube

Cyclustrader is nu ook op YouTube te vinden. Ik probeer op regelmatige basis updates te plaatsen. De doelstelling is ook hier een actuele marktanalyse te combineren met educatieve elementen, zodat (potentiële) traders ervan kunnen leren. Met andere woorden: dit zijn geen adviezen om snel rijk te worden. Als jullie interesse hebben, zoek dan even op 'cyclustrader' op YouTube en abonneer je op mijn kanaal. Je krijgt dan automatisch een e-mail als ik een nieuwe analyse heb gepost.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 12100, tweede steun 11900, eerste weerstand 12300, tweede weerstand 12500;

Bund future (sept future): eerste steun 162.50, tweede steun 161.50, eerste weerstand 164.00, tweede weerstand 165.50;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

Geef uw waardering

  • Rating 0.0/5

Geef als eerste een waardering

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2018 Atopia