Persoonlijke hulpmiddelen

Trading dag update 5 januari 2018

Door: Michael Ahrens

Wekelijks marktcommentaar en overige trading gerelateerde zaken.
Meer van Michael Ahrens.

In: Hot, Beursvisies — 2018-01-05 11:48:47

De eerste blog van dit jaar weer en vooralsnog lijkt het 'business as usual'. De markten in de VS stijgen onverminderd door en zelfs de Dax krijgt het op de heupen. Hoog tijd dus voor een grondige analyse.

Goede morgen traders,

De eerste blog van dit jaar weer en vooralsnog lijkt het 'business as usual'. De markten in de VS stijgen onverminderd door en zelfs de Dax krijgt het op de heupen. Hoog tijd dus voor een grondige analyse.

 Dax future weekchart

Afgelopen woensdag gaf ik in de vlog (https://youtu.be/Hdih1jNMchw) aan dat ik ervan uit ging dat de weekcyclus nog niet helemaal is afgerond en we nog een laatste dagcyclus zouden krijgen. De overtuiging was er wel dat de Dax deze dagen zou stijgen (nieuwe dagcyclus) tot rond 13250-300. Dit stijging is er inderdaad, alleen is deze stijging dermate krachtig dat we in de weekchart (als er geen onverwachte daling meer komt) duidelijke contouren krijgen van een nieuwe weekcyclus. De koers heeft per saldo (behalve enkele intraday uitschieters) keurig stand gehouden op het niveau van de vorige uitbraak rond 12800 en dat niveau lijkt nu een vertrekpunt te worden voor een nieuwe opwaartse impuls.

 Dax future 2-daagse chart

In de vlog liet ik ook de 2-daagse chart zien. Normaal zien we twee tot drie 2-daagse cycli die een hele weekcyclus vormen. Aangezien de vorige cyclus eind november startte ging ik ervan uit dat we op 29 december jl. de mid cycle low van deze cyclus zouden zetten en ergo dus aan de laatste dagcyclus begonnen. Vandaar ook de gedachte: als de weekcyclus nog niet af is (immers, de 2-daagse moet nog een halve cyclus afmaken) dan volgt er nog een laatste dagcyclus en gezien de 'end-of-cycle' fase van de week zal deze een meer bearish karakter hebben en geen nieuwe top zetten).

De dagcyclus is keurig conform verwachting gestart, tot zover is de analyse correct. Maar het heeft er de schijn van dat we mogelijk met een vertekende, dus korter dan normale, 2-daagse cyclus te maken hebben die dan het einde van de weekcyclus markeert. Korter dan normale cycli komen alleen voor als deze samenvallen met het einde van een hogere cyclus, maar deze zijn helaas nooit van te voren te 'voorspellen' (als dat al zou kunnen). We moeten altijd afwachten in hoeverre de markt een scenario dat op deze analyse aansluit volgt en zoals het er nu naar uitziet, lijkt het scenario van een laatste dagcyclus er minder waarschijnlijk op te worden en moeten we ons opmaken voor een nieuwe weekcyclus. Dat betekent een grote kans op een doorbraak van de 13500 en richting 15000.

 Dax future dagchart

In de dagchart zien we het krachtige begin van de dagcyclus. Het begin van een nieuwe cyclus is per definitie meestal het meest bullish en als dit ook het begin van de nieuwe weekcyclus is dan verklaart dit de krachtige koersstijging. Natuurlijk zijn er soms ook gevallen dat een laatste dagcyclus van een weekcyclus sterk begint, maar we moeten altijd uitgaan van het meest waarschijnlijke scenario.

Hoe nu verder? Rond 13330 ligt een eerste zware weerstand die mijns inziens niet direct zal worden gebroken. Daarvoor komt de koers van te ver en is deze te hard gestegen in te korte tijd. Mocht de stijging dus nog doorzetten tot rond 1330 dan voorzie ik daar enkele dagen van consolidatie. De aard van deze consolidatie geeft ons waardevolle informatie. Indien de consolidatie zich tussen 13300 en 13150 afspeelt, dan is er sprake van een zeer milde pauze en is het zeer waarschijnlijk dat de Dax daarna vlug verder opwaarts koerst tot 13500 en hoger.

 Bund future dagchart

Tenslotte kijken we nog naar de dagchart van de Bund future. In de vlog gaf ik aan dat ook hier een dagcyclusbodem te verwachten valt en dit lijkt nu gerealiseerd te worden. Definitieve bevestiging ontstaat boven 161.90, maar ik durf de uitspraak al wel te doen dat de Bund in de komende week per saldo hoger koers, waarbij het eerste koersdoel rond 162.50 ligt. Ook hier zal de aard van de stijging moeten uitwijzen of de weekcyclus al gezet is. Daar kom ik dan volgende week op terug.

Markttechnische steun en weerstanden

Dax future: eerste steun 13000, tweede steun 12800, eerste weerstand 13300, tweede weerstand 13500;

Bund future: eerste steun 161.20, tweede steun 160.50, eerste weerstand 162.50, tweede weerstand 163.70;

Michael Ahrens houdt zich bezig met het ontwikkelen van cursussen en seminars en schrijft blogs over trading op persoonlijke titel (www.cyclustrader.nl). Hij is daarnaast directeur en partner bij ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Michael Ahrens geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als blogger. Het is mogelijk dat Michael Ahrens op het moment van schrijven posities in genoemde fondsen heeft.

Bezoek voor wekelijkse marktcommentaren www.cyclustrader.nl of volg Michael Ahrens via twitter (@cyclustrader).

Geef uw waardering

  • Rating 3.3/5

11 stemmen (Score 3.3/5)

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2018 Atopia