Persoonlijke hulpmiddelen

De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 16 April

Door: Ruud van Megen

Ruud handelt volgens een strak handelssysteem en is daar succesvol mee.
Meer van Ruud van Megen.

In: AEX-index, AEX-Fondsen, Beursvisies — 2018-04-16 02:05:00

Sinds 5 April hebben we op de AEX weer een trendlongsignaal. Met een ongehoord sterke rally heeft de index inmiddels de lows van het jaar ver achter zich gelaten...

RANGE AEX 16 APRIL 2018

Maandrange April 2018:   539,49 - 511,47
Dagrange 16 April: 549,83 - 547,30

 

AEXdag13aprilsite.GIF 

 Sinds 5 April hebben we op de AEX weer een trendlongsignaal. Met een ongehoord sterke rally heeft de index inmiddels de lows van het jaar ver achter zich gelaten. We weten dat beurskoersen niet te voorspellen zijn, maar we kunnen wel scenario's maken voor waar de index op af stevent, op basis van wat zich heeft afgespeeld, en op basis van patronen.

 

DE ELLIOTWAVE TECHNIEK EN HET WERK VAN THOMAS DEMARK

U ziet in de daggrafiek van de AEX een rode 'i' staan, daar waar de zware daling van februari een bodem zette. Ook ziet u een duidelijke 5-golf, oftewel impuls binnen de Elliotwave-methode, als beweging naar die bodem. 

Wat u ook ziet is de '13' van de Thomas DeMark Sequential telling bij de top van de AEX bij 577.

Altijd als deze '13' er staat, is er een kans op een trendomkeer. Het is een objectieve manier om te trachten het sentiment 'uit te tellen' totdat het zou kunnen gaan draaien. Dit maal stond die '13' uitzonderlijk goed. 

Binnen de Elliotwave is er de interessante mogelijkheid om een top anders te duiden; wie had gezien dat de top van de AEX eigenlijk deel uitmaakte van een opwaartse correctie, terwijl de 'echte'  top lager gezet was, had op de kracht van de daling van februari kunnen rekenen. De correctie was dan namelijk a-b-c, waarbij de C-beweging de grootste kans heeft om een straffe impuls te zijn. 

De daling was inderdaad dermate heftig, dat dit heel goed een C kan zijn van een a-b-c. 

De b-beweging was in dit geval het hele stuk omhoog van 534 naar 577, november 2017 tot januari 2018; de daling als 'a' was dan 557 - 534 in november 2017. 

De 'echte' top volgens E.W.-analisten, zou dan op de AEX die van begin november kunnen zijn. 

Als we deze redenering zouden volgen, die op het oog nogal merkwaardig oogt, kon wél de kracht van het slechte sentiment voorzien worden vanaf 577. Dit was namelijk de afsluitende C-beweging van een correctie. 

Verder kon als deze manier van analyseren gevolgd wordt, voorzien worden dat we inmiddels zo sterk aan het herstellen zijn. Het zou in dat geval ook geen herstel zijn wat we nu zien, maar de trend die hervat is. 

Het lijkt een vergezochte interpretatie van sentimentsgolven, deze interpretatie met E.W., maar alleen deze E.W.-interpretatie had veel houvast gegeven bij alles wat zich de afgelopen periode op de AEX heeft afgespeeld.

Wat 'voorspelt' deze E.W.-telling voor de AEX? Dat de index heel ver kan komen in het benaderen van de vorige top, en wellicht ook die kan overschrijden. 

 

DE CYCLISCHE TELLINGEN VAN DEMARK

Ik zelf werk echter liever met objectieve golfinterpretaties en berekeningen. Deels zijn die gebaseerd op het werk van DeMark. 

Als we dan kijken naar dezelfde beweging, dan hebben we vanaf de bodem juist een a-b-c herstel. Dit herstel zou precies dat moeten zijn bij deze interpretatie, een herstel op een trendmatige daling. En daarmee zou de belegger moeten rekenen, vroeger of later, op nog een zware daling, wellicht tot lagere lows dan we tot nog toe voor 2018 gezien hebben. 

Deze manier van het objectief 'tellen' van de golfbeweging geeft dus een diametraal andere interpretatie. De conclusies van beide methodes zijn volkomen verschillend. De objectieve techniek van DeMark verwijst juist naar een patroon dat pas afgerond kan worden wanneer de AEX-index naar nieuwe lows gaat. 

De zware daling van februari is in dat geval alleen een opmaat geweest voor een opvolgende, zwaardere daling, die lagere lows moet maken. 

Het enige wat deze techniek gemeen heeft met de E.W.-techniek die nieuwe highs voor de AEX voorspelt, is dat op de zeer lange termijn beide technieken positief zijn. Ook binnen de techniek van DeMark is de toekomst uiteindelijk goed voor het aandelenklimaat. Alleen zouden we eerst nog rekening moeten houden met nieuwe lows. 

De belegger moet beseffen dat dit buitengewoon lastig is, en dat 2018 nu al vele malen complexer is dan heel 2017. 2018 Is zelfs dermate lastig tot nu toe, dat ik me niet kan herinneren ooit een dergelijk lastig handelsklimaat op de AEX te hebben gezien. 

 

Hoe moet een belegger zich opstellen als zowel koersen onder 500 plausibel kunnen zijn voor dit jaar op de AEX, als wel koersen in de richting van de huidige top? 

Het antwoord is: daar niet mee om te gaan is. Niemand kan iets met een onderliggende waarde die volgens een bepaalde theorie heel ver zou moeten door stijgen, terwijl een andere methodiek het omgekeerde aangeeft als preferent scenario.

Het enige wat dus mogelijk is, is te blijven reageren op kortere termijn berekeningen en handelssignalen.  

 

DE OUTPERFORMERS OP DE NEDERLANDSE BEURS

FLOW TRADERS

Het is dus een buitengewoon lastig handelsjaar tot nog toe, maar er zijn altijd bedrijven die outperformen op de beurs. Het beste voorbeeld is Flow Traders. Zo gauw als de afstort van februari begon, begon ook de opmars van het Flow Traders, dat nu eenmaal baat heeft bij hogere volatiliteit op de index. 

 

Flowtradersdag13april.GIF

 

De grafiek spreekt voor zich. Opvallend is dat het aandeel de winst heeft vastgehouden, ook nu de AEX-index weer sterk is opgelopen in waarde. Flow Traders is dus méér dan een soort put op de markt. We zien overigens wel dat de RSI niet meer meedoet, niet zo vreemd, maar wel een waarschuwing ervoor dat de kansen op correctie op de stijging toe nemen.

 

BASIC-FIT

Basic-Fit is een ander succesverhaal, althans op de beurs. 

 Basic-Fitweek13april.GIF

 

Ook deze grafiek spreekt voor zich. Dit is een echte outperformer en weinig wijst er op dat deze outperformance zou kunnen veranderen in de komende handelsperiode. Basic-Fit wordt gezien als een groei-aandeel op dit moment, en ook als zodanig gewaardeerd. Tot nog toe is dat correct, aangezien het bedrijf veel nieuwe vestigingen blijft openen. 

De derde outperformer is van de drie bedrijven mijn persoonlijke favoriet: Nedap. 

 

NEDAP: DE ZAKEN GAAN GOED

 

Nedapweek13april.GIF

 

Nedap heeft inmiddels dividend uitgekeerd, vandaar een behouden daling van het aandeel onlangs. Nedap draait uitstekend, met haar concept van technologische oplossingen voor diverse vraagstukken die in de moderne maatschappij spelen. Een apparatenfabriek is het bedrijf al lang niet meer. 

Behalve dat het een mooi bedrijf is, doet het het dus ook goed op de beurs, en is een van de best presterende aandelen. We zien ook hier dat de RSI niet meer mee wil doen; dus het is de vraag of de outperformance zal blijven bestaan. Maar het is in het algemeen toch zo, dat het beter is te investeren in een bedrijf waarvan de grafiek van links onder naar rechtsboven noteert, dan omgekeerd. Wie investeert in de winnaars op de beurs, koopt zelden laag; desondanks blijkt het op de lange termijn een goed idee om in outperformers te investeren, uiteraard omdat bij zulke bedrijven er meestal een goed beleid gevoerd wordt.

Alle drie deze aandelen blijven momenteel koopwaardig op dalingen, naar mijn idee.

 

DE VOORUITZICHTEN VOOR DE WEEK

Ik ga uit van een trendvolgend momentum, wat zou inhouden dat we deze week wederom hoger zouden gaan. Tegelijkertijd zouden deze nieuwe hogere koersen ook de opmaat moeten zijn voor een uittoppingsproces. 

We hebben namelijk lagere koersdoelen kunnen berekenen, en altijd als dergelijke doelen berekend konden worden, moeten we er ook rekening mee houden. Dat wijst het verleden uit. 

We blijven dus positief, maar met de handrem er op, omdat de lagere koersen met iedere verdere stijging van de AEX aantrekkelijker worden als target. 

 

DE DIENSTEN

Bij RVM Systematisch was er een positief weekresultaat. Bij RVM Week is er al een tijdje geen nieuwe positie, er wordt hier gewacht op een nieuwe contraire kans. Bij RVM Systematisch Lang zijn er langlopende posities ingenomen in januari, die nog steeds lopen. Dit rustige systeem doet het al jaren goed, en ook dit jaar loopt het meest rustige systeem het beste.

Bij Systems2Follow had RVM Retirement een goede week, en RVM Strategy staat voor de winstname op een langere termijn positie.

 

 

DE DIENSTEN

RVM SYSTEMATISCH:

RVM SYSTEMATISCH KORT

WERKKAPITAAL: € 20.000,00

RESULTAAT 2017:+ €  3.050,10   oftewel + 15,25 %

RESULTAAT 2018:- €  7.867,98   oftewel -   39,34 %  

 

rvm-systematisch-Kort-2014-2018.GIF  

 

RVM SYST WEEK

WERKKAPITAAL: € 10.000,00
RESULTAAT 2017:  + € 177,10    oftewel    + 1,77 %

RESULTAAT 2018:  + € 443,10   oftewel   + 4,43 %

 

 rvm-systematisch-week-2014-2018.GIF

 

  

RVM SYSTEMATISCH LANGE TERMIJN

WERKKAPITAAL: € 20,000,00

RESULTAAT 2016 – 2017: + € 2345,9 oftewel + 11,73 %

RESULTAAT 2017 - 2018:    €      0,00

 

aex-systematisch-lang-2014-2017.GIF 

 

U kunt zich aansluiten bij de dagelijkse adviesdienst RVM Systematisch (actief sinds 2007) op mijn eigen site www.vanmegentrading.nl. Een gratis kennismakingsmaand is mogelijk. Velen zijn u voorgegaan, u bent van harte welkom bij de club.

 

SYSTEMS2FOLLOW

RVM STRATEGY

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT:   - 29,99 %

 

RVM RETIREMENT

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT:     - 5,20 %

 

Inschrijven voor beide systemen kan op de site van Systems2Follow. De kosten behoren tot de laagste van Systems2Follow.

 

 

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Op www.vanmegentrading.nl kunt u zich opgeven voor een privé-sessie betreffende uw eigen portefeuillebeheer, met focus op risico, investeringstechniek en kwantitatieve analyse. Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland. 

Wie belangstelling heeft, meldt u via het contactformulier op genoemde site van Van Megen Trading.  

 

Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

 

Happy trading,

Ruud

 

Images

Geef uw waardering

  • Rating 5.0/5

2 stemmen (Score 5.0/5)

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2019 Atopia