Persoonlijke hulpmiddelen

De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 18 april

Door: Ruud van Megen

Ruud handelt volgens een strak handelssysteem en is daar succesvol mee.
Meer van Ruud van Megen.

In: AEX-index, AEX-Fondsen, Beursvisies — 2017-04-18 04:10:00

De week is wederom kort. U ziet aan de AEX-grafiek dat ik nog moet uitgaan van een longsignaal. Ik vermoed echter dat het niet lang meer duurt...
RANGE AEX 18 APRIL 2017
 
Weekrange afgelopen week:   522,26 - 514,78
 
Dagrange:     516,33 - 514,16
 
 
 
AEXdag13aprilsite.GIF
 
 
 
Voordat we het over de beurs gaan hebben, moet het op dit moment eerst over de wereld gaan. 
 
Wat is er toch aan de hand? Kunt u zich aan een periode na de Tweede Wereldoorlog herinneren, waarin er zoveel dictators aan de macht zijn? En waarin er zoveel toespraken worden gehouden door leiders die zó doorzichtig manipulatiefzijn, of zo stompzinnig?
 
En deze mensen, met hun toespraakjes, huizen niet meer alleen in Noord-Korea, Afrika of Zuid-Amerika, maar dichterbij. Dichtbij genoeg.
 
Voor dictator kun je ook invullen: dief, hufter, proleet. 
 
En moordenaar, uiteraard, in geval van Poetin, die schaamteloos zijn politieke tegenstanders laat vermoorden of opsluiten. 
Dat laatste doet Erdogan natuurlijk ook: opsluiten. 
 
Ik beperk me even tot deze twee en Trump, al is de rij autocraten tegenwoordig behoorlijk lang. 
 
Deze drie genoemden beschamen hun land. Ze bestelen het ook. 
 
Poetin is het sluwste en het meest schaamteloos. En wellicht ook het gevaarlijkste. Hij heeft zich ook het meest verrijkt. 
Er viel in Rusland veel te jatten, en dat heeft hij gedaan. 
 
Daarmee is hij waarschijnlijk nu de rijkste man ter wereld, met een geschat vermogen van 200 miljard. 
 
Officieel verdient hij uiteraard een voor een president bescheiden salaris. Cynisme ten top.
 
Dat kan allemaal in dat treurige Rusland, wat kennelijk zo eenvoudig uit te buiten is. En waar zulke mooie mensen wonen; ikzelf heb bijvoorbeeld een paar Russische vrienden waar ik zeer op gesteld ben. Mensen die trouwer aan je zijn, en gastvrijer, zijn niet denkbaar.
 
Het had helemaal niet zo hoeven te gaan in Rusland. Rusland had erbij kunnen horen, bij een wereld waarin we gericht zijn op educatie van de bevolking, op wetenschap, op vooruitgang, op armoedebestrijding, het gevecht tegen klimaatverandering, en op vrijhandel. Ruslands bevolking is intelligent genoeg. 
 
Maar in een dergelijk Rusland was geen plaats geweest voor Poetin, dus... Houdt hij het volk zo dom mogelijk met zijn uitgekiende propaganda.
 
 
Trump woont gelukkig in een land met een veel sterkere democratische traditie. Toch is zijn plutocratie (= een heerschappij van de allerrijksten) via de stembus tot stand gekomen. 
 
We kennen alle beschouwingen over dit fenomeen inmiddels wel. Ik was onlangs in Amsterdam bij een discussie met hier wonende en werkende Amerikanen, om de staat van de VS te bespreken. We deden dat aan de hand van een sociologisch werk, een beschrijving van vele Amerikaanse levens van nu, van mensen aan de top zowel als aan de onderkant van de samenleving, getiteld "The unwinding of the United States", vertaald als "De teloorgang van de VS'.
 
Je wordt wel ietsje wijzer van zo'n avond, maar iedereen geeft een andere verklaring voor de staat van de natie. En er was niet één Trump-stemmer bij op deze avond. De Republikeinen die er bij waren hadden op Clinton gestemd of niet gestemd. 
De Amerikanen die avond in Amsterdam schaamden zich voor hun president.
 
De gemene deler van het sociologische werk was, wat wij ook al weten: de middenklasse is verarmd omdat de goede banen er niet meer zijn. Heel veel werk is vervangen door robots, of het werk is naar het goedkopere buitenland verdwenen. Het werk wat er is wel nog is, betaalt steeds minder goed. 
 
"The unwinding" stipt ook aan, dat bedrijven door steeds maar nieuwe bezuinigingen te zoeken, er uiteindelijk voor zorgen dat de eigen werknemers, die immers niet te duur mogen zijn, zo weinig gaan verdienen dat ze de producten die hun eigen bedrijf maakt, zelf niet meer kunnen betalen. 
 
Dit zijn dus twee ontwikkelingen: geen groei van de lonen, en ten tweede groeiende werkeloosheid.
 
Het leidde er toe dat het platteland in de VS voor de casinobaas heeft gestemd.
 
Deze kiezers hebben zich laten bedotten. Ze hopen dat 'Orange Hitler' iets voor ze gaat doen, want dat heeft hij immers beloofd. 
 
Het is van een naïviteit die je verstand te boven gaat. Want deze bezittende klasse die nu aan de macht is, zal er alles aan doen om het landsbestuur zo in te richten, dat hun bezit groter wordt ten koste van de verarmde middenklasse en de arme onderklasse in de VS. Die dus voor een deel op Trump gestemd heeft.
  
Maar Trump, deze dief, heeft nu de sleutel van de schatkist. De gevolgen daarvan laten zich raden. Tenzij zijn kabinet Trump weet in te dammen.
 
Wisten zijn kiezers dat niet, dat het zo zou gaan? Dat is dan zeer naïef. Maar kennelijk vonden ze dat ze van Clinton nog minder te verwachten hadden. Wat niet uitgesloten is. Maar zij is het niet geworden, dus iedere beschouwing daarover is zinloos. 
 
 
SULTAN ERDOGAN
 
En dit weekend zagen we dan de treurigheid van het Turkse referendum. Ik heb genoeg Turkse mannen geïnterviewd zien worden, die de grootheid van de leider bezongen. Maar de Turkse vrouwen waren nog erger om te zien. Gelukzalige glimlach, en dan de leider loven alsof ze verliefd op hem waren. Wij houden van onze leider, God zij met hem. 
 
Hoe is het toch mogelijk? Weten al deze mensen dan niets van de geschiedenis? Interesseert het ze niets, tot wat voor slachtpartijen het kan leiden als je zulke over het paard getilde waanzinnigen als Erdogan almacht gaat geven? 
 
De toespraken van de Turkse leider zijn vermakelijk, maar kennelijk niet bedoeld als slecht cabaret. Want de mensen met vlaggen op zijn bijeenkomsten, lijken zichzelf - en hem - erg serieus te nemen. 
 
Toch valt de steun voor Erdogan tegen, blijkt nu. Als je met zo veel intimidatie van tegenstanders en doorzichtige propaganda er slechts in slaagt om iets meer dan 51 % van de bevolking die gestemd heeft, voor een afschaffing van de democratie te laten stemmen, hebben ook eenvoudige mensen zonder veel opleiding tegen je gestemd. Want de Turken in de grote steden, de beter opgeleiden, willen de seculiere erfenis van Atatürk niet om zeep laten helpen. Zij stemden in meerderheid tegen. 
 
Hoe moet het nu verder met onze relatie met Turkije? Wij zijn Nederlanders, wij willen handel drijven. Zoals ik hier twee weken geleden al schreef, is Nederland de grootste investeerder in Turkije. 
 
Ik neem eigenlijk aan dat de handel nog steeds prima zal gaan, en dat veel van de onbeschoftheid van Erdogan voor de bühne is. Turkije heeft de Europese markt nodig.
Economie gaat voor alles, ook zo iemand als Erdogan kan daar niet om heen. 
 
Maar moet Europa dat nog wel willen? Tot nog toe laat de Europese Unie zich gijzelen door de vluchtelingendeal. Maar moet Europa niet zo langzamerhand eens stelling nemen tegen deze onbeschofte, zich boven de Europeanen verheven voelende Turkse president? 
 
Dat zal niet goed voor de handel zijn, maar met totalitaire regimes zou je geen zaken moeten willen doen.
 
 
 
DE INVLOED OP DE BEURZEN
 
De dreiging van oorlogen, de groeiende invloed van de oorlogszuchtige Islam in onze contreien, en de daadwerkelijke oorlog zoals die nu in het Midden-Oosten zich afspeelt, heeft tot nog toe geen invloed op onze beurs. Er is voor westerse bedrijven dan ook tot nog toe geen duidelijke economische schade. 
 
In die zin is het een bittere tegenstelling momenteel tussen de ellende van de door oorlog geteisterde bevolking van verschillende landen in het Midden-Oosten, en de relatief goed draaiende Amerikaanse en Europese economie. 
 
 
ASMI
 
Om die relatief goede economie te illustreren, kijken we vandaag eens naar ASMI. De toeleverancier van de halfgeleiderindustrie zit nog aan de goede kant van de varkenscyclus. Of is de halfgeleidersector zo ver dat er daar inmiddels geen varkenscyclus meer is? Dat zou zo maar kunnen.
 
ASMI is niet goedkoop, maar een forward koerswinstverhouding van 17 voor 2018 (momenteel 20) is nog niet excessief. De vooruitzichten zijn goed.
 
 
ASMIweek13april.GIF 
 
 
Technisch bezien is ASMI uiteraard al langere tijd een 'long'. U ziet in de grafiek dat ik graag naar het driejaars-gemiddelde kijk, ook om goede koopmomenten te detecteren. Momenteel noteren we daar ver boven, en ik vind ASMI dus een 'houden', en geen 'kopen', op deze niveaus. 
Maar waarom ik het aandeel laat zien: op correcties zou dit bedrijf koopwaardig moeten zijn. De top is hier zeer waarschijnlijk nog niet gezet. Niets in de golftelling wijst daar op.
 
 
 
DE WEEKVOORUITZICHTEN VOOR DE AEX
 
De week is wederom kort. U ziet aan de AEX-grafiek dat ik nog moet uitgaan van een longsignaal. Ik vermoed echter dat het niet lang meer duurt, voor de AEX een shortsignaal gaat geven. Niet dat dat desastreus is; ik denk niet dat wij voor 2017 de top al gezet hebben. Maar een beperkte correctie is in deze fase van de cyclus waarschijnlijk.
 
  
 
 
 
DE HANDEL
 
RVM Systematisch had een goede week. In de Traderswinkel liep ook RVM Daily als gepland. 
 
Bij RVM Pensioen leek een nieuwe all time high voor het systeem op de borden te komen, maar op woensdag maakte ik een inschattingsfout. Het systeem is dus weer een beetje terug geworpen en de nieuwe all time high laat nog even op zich wachten.

 

 

Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal

Happy trading,

Ruud

 

 

 DE DIENSTEN

 

TRADERSWINKEL

(Voor wie het beheer uit handen wil geven)

RVM DAILY   (B-rating)              + 21,13 %

RVM PENSIOEN (A-rating)       +   4,78 %

 

Beide systemen hebben de laagste kosten van de Traderswinkel. 

Inschrijven kan op de site van de Traderswinkel.

 

 

DE ADVIESDIENST RVM SYSTEMATISCH

(Voor wie zelf wil beheren aan de hand van advies,

er zijn 3 handelssystemen).

RVM SYSTEMATISCH KORT         + 124,54 %

RVM SYSTEMATISCH LANG         + 133,47 %

RVM SYSTEMATISCH WEEK        +   19,55 %

 

Inschrijven kan op mijn eigen website www.vanmegentrading.nl

U bent meer dan welkom als lid!

 

 

Informatie: 

Van Megen Systematic Trading BV 

email:    systematisch@gmail.com


Images

Geef uw waardering

  • Rating 3.6/5

7 stemmen (Score 3.6/5)

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2018 Atopia