Persoonlijke hulpmiddelen

De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 22 mei

Door: Ruud van Megen

Ruud handelt volgens een strak handelssysteem en is daar succesvol mee.
Meer van Ruud van Megen.

In: AEX-index, AEX-Fondsen, Beursvisies — 2017-05-22 16:25:04

Aan de berekende weekrange voor afgelopen week kunt u zien dat de index daar fors onder gekomen is; er werd flink verkocht op woensdag en donderdag.
RANGE AEX 22 MEI 2017
 
Weekrange afgelopen week:   539,30 - 533,25
Dagrange maandag:                 528,71 - 525,70
 
 
 
aexdag22meisite
 
 
 
Aan de berekende weekrange voor afgelopen week kunt u zien dat de index daar fors onder gekomen is; er werd flink verkocht op woensdag en donderdag. Als reden werd aangegeven dat Trump onder druk is gekomen. Maar na een dergelijk sterk begin van het jaar is alles goed genoeg om een rondje winstnemingen te doen. 
 
Dit was een zeer sterke breuk met de relatieve rust van de afgelopen weken, die ons herinnert eraan dat het met de rust heel snel gedaan kan zijn. 
 
Wat betekent een break van een berekening? Dat betekent dat de trend veranderd is, ten negatieve. Voor de korte termijn is er dan ook een shortsignaal nu, en dat moet eerst nog maar eens gebroken worden. Belangrijk lijkt het shortsignaal nog niet, d.w.z. dat we er van uit moeten gaan dat een daling uiteindelijk koopwaardig zal blijken te zijn. Op termijn verwacht ik nog steeds een hogere top voor de AEX, maar dat zou nu de meeste dividenden uitgekeerd zijn, ook nog wel even op zich kunnen laten wachten. 
 
 
AKZO NOBEL
 
Wat moeten we nu vinden van de eventuele overname van AKZO Nobel? Zijn er rationele argumenten tegenin te brengen? Want uiteraard zijn er emotionele argumenten zat, en zijn er genoeg beschaafde landen op de wereld die hun grote ondernemingen niet zo maar laten overnemen. 
 
Nederland als handelsland heeft nooit veel barrières opgeworpen. De directie van AKZO verzet zich, maar dat kan ook onderdeel uitmaken van het onderhandelingsspel.
 
Het enige rationele argument wat ik kan bedenken, zou met duurzaamheid te maken hebben, en met werkgelegenheid. 
 
Duurzaamheid is voor mij zeer belangrijk. Ten onrechte gingen de verkiezingen niet over het stoppen van de opwarming van de aarde en milieukwesties; ik weet zeker dat de wereld naar een economie toe moet groeien die veel minder verkwistend is. Grondstoffen moeten uit afval terug worden gewonnen, fossiele brandstoffen moeten waar het maar kan overbodig worden, in de landbouw moeten pesticiden terug gedrongen worden. 
 
Waarom noem ik duurzaamheid inzake AKZO Nobel?
 
Omdat CEO Büchner daarover zelf begon, in zijn verdediging van de zelfstandigheid van AKZO. 
 
De directie van AKZO Nobel suggereert o.a. dat PPG een bepaalde duurzame weg die AKZO als chemiebedrijf is ingeslagen, zou kunnen negeren. Als Büchner dit hard weet te maken, zouden beleggers in AKZO dit als argument kunnen aanvaarden. Maar ik weet niet of hij daar goed in geslaagd is. 
 
Ook het zeer belangrijke punt van de werkgelegenheid, is heikel. We weten allemaal dat de wereld toe groeit naar een verdere robotisering. Dit zal inhouden dat de werkgelegenheid niet toeneemt, maar afneemt, althans in die banen die goedkoper door robots vervuld kunnen worden en via geautomatiseerde oplossingen. Daar kunnen ondernemingen niet zo veel aan doen. Het lijkt me dan ook een punt wat CEO Büchner niet goed hard zal kunnen maken.
 
Hoe staat de grafiek van AKZO er voor?
 
 
 AKZOmaand22mei.GIF
 
 
 
 
 
De maandgrafiek laat zien dat AKZO op de beurs aan het kwakkelen was vanaf 2015; de overnameplannen van PPG hebben het aandeel naar nieuwe hoogtes gebracht, en u ziet dat het aandeel aan de bovenkant van het lange termijn trendkanaal noteert. 
 
Op dit moment gaat het even wat minder met de koers, maar als we deze grafiek op zijn merites beoordelen, moeten we vaststellen dat beleggers in AKZO rekening er mee houden dat het bedrijf overgenomen gaat worden. 
 
De golfstructuur lijkt aan te geven dat na de daling die nu bezig, er wederom een aanval op de topkoers zou moeten volgen.
 
 
 
HET WEEKVOORUITZICHT
 
De nieuwe weekberekening is zoals altijd alleen toegankelijk voor de leden van RVM Systematisch. U bent welkom bij de club, inmiddels zitten wij met de dienst in ons tiende jaar.
 
Maar los van de berekening, ik verwacht wel enig herstel deze week van de val van vorige week, tenzij Trump wederom roet in het eten gooit. Hij heeft grote wapendeals met Saudi-Arabië afgesloten; lang leve dus de Amerikaanse defensiebedrijven, niet ethisch allemaal, maar goed voor de beurs. 
 
Als hij dus verder geen stomme dingen doet, is er herstel mogelijk, want onderliggend is het beurssentiment uiteraard goed. 
 
 
 
DE HANDEL
 
RVM Systematisch haalde een grote winst binnen bij het systeem Kort. De winst was in de afgelopen weken opgebouwd. 
 
Bij het Lange Termijn Systeem van RVM Systematisch, en het contraire weeksysteem, waren er geen nieuwe resultaten.
 
 
In de Traderswinkel was er een verliesweek voor RVM Daily; helaas het gevolg van een handelsfout van mij, niet van het handelssysteem. Kwestie van iets meer rendement willen halen dan op basis van het systeem mogelijk was geweest. 
 
Ook bij RVM Pensioen is op een dergelijke manier afgeweken van het handelssysteem, net als bij RVM Daily omdat de volatiliteit ultra-laag geworden is. Bij RVM Pensioen waren de gevolgen minder groot: in plaats van een goed winstgevende week werd het daar een break-even week. 
 
 
DE LAGE VOLATILITEIT
 
Die plotseling oplopende volatiliteit kan een momentopname zijn, die te maken had met Trump. Op vrijdag was de beurs namelijk alweer terug naar de laag-volatiele omgeving. Maar normaal gesproken zijn beleggers vanaf nu toch iets meer op hun hoede. De laag-volatiele omgeving begon absurde vormen aan te nemen. 
 
Ik verwacht dat we in de komende weken terug gaan naar meer normale volatiliteitswaarden. 
 
 
 

Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal

Happy trading,

Ruud

 

 

 DE DIENSTEN

 

TRADERSWINKEL

(Voor wie het beheer uit handen wil geven)

RVM DAILY   (B-rating)              + 16,82 %

RVM PENSIOEN (B-rating)       +   3,60 %

 

Beide systemen hebben de laagste kosten van de Traderswinkel. 

Inschrijven kan op de site van de Traderswinkel.

 

 

DE ADVIESDIENST RVM SYSTEMATISCH

(Voor wie zelf wil beheren aan de hand van advies,

er zijn 3 handelssystemen).

RVM SYSTEMATISCH KORT         + 131,98 %

RVM SYSTEMATISCH LANG         + 144,75 %

RVM SYSTEMATISCH WEEK        +   21,32 %

 

Inschrijven kan op mijn eigen website www.vanmegentrading.nl

U bent meer dan welkom als lid!

 

 

Informatie: 

Van Megen Systematic Trading BV 

email:    systematisch@gmail.com

 
Images

Geef uw waardering

  • Rating 3.7/5

6 stemmen (Score 3.7/5)

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2018 Atopia