Persoonlijke hulpmiddelen

De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 24 juli

Door: Ruud van Megen

Ruud handelt volgens een strak handelssysteem en is daar succesvol mee.
Meer van Ruud van Megen.

In: AEX-index, AEX-Fondsen, Beursvisies — 2017-07-24 02:50:00

Vandaag kijken we eens naar kwartaalgrafieken: van de AEX, van ING, en van Apple.
RANGE AEX 24 JULI 2017 

Dagrange:   524,83 - 518,67
 
 
 
Uiteindelijk was er geen grote uitslag op weekbasis afgelopen week, maar intraweeks was het een pandemonium, en voor mijn weeksystematiek een van de lastigste handelsweken van het hele jaar. 
Die systematiek gaat uit van statistiek (dus een geteste methode), waarbij een weekberekening de belangrijkste rol speelt, maar ook de te verwachten richting van de week. Ook daarvoor wordt een berekening gebruikt. 
Afgelopen week toonde wat dat betreft een record voor 2017, met drie dagen achter elkaar een alternatieve richting voor de AEX. Zeer lastig, maar zoals gezegd is dit statistisch een grote uitzondering. 
 
 
DE VOORUITZICHTEN VOOR DE WEEK
 
Op het oog lijkt de stijging vanaf de bodem bij 506 in de AEX een impulsieve, met de uitschieter van afgelopen week, die de index na de woorden van Draghi katapulteerde richting 530, niet meer ver onder de top voor het jaar dus. 
 
En dat met een steeds verder oplopende Euro. Die heeft bijna de waarde te pakken van augustus 2015, toen de AEX op 410 heeft gestaan. Voor Europese beleggers is de valutaire tegenwind bij dollarbeleggingen behoorlijk significant dit jaar. Een van mijn vaste beleggingen is The Coca-Cola Company; het aandeel noteert momenteel -2 % in Euro's, voor het jaar. Amerikaanse beleggers zien echter een waardestijging van 8,5 %, wat halverwege het handelsjaar uitstekend is. Voor een deel is die op het oog sterke Amerikaanse markt dus een valuta-verhaal. 
 
Als het idee klopt dat de index impulsief op is gelopen, dan volgt daarop een correctie, in ieder geval in een deel van de komende week. Ik ga er daarom vanuit dat de index komende week lager zal staan. 
 
 
HET LANGERE TERMIJN PLAATJE
 
Een impuls komt zelden alleen: het handelssignaal op de AEX is momenteel long, en ik moet er rekening mee houden dat mijn bearishe visie op de AEX voor deze zomer wellicht even de ijskast in moet. Desondanks blijf ik momenteel een bear; als de statistiek ons iets vertelt, dan is dat wel dat wij in de komende weken/maanden een grotere neerwaartse beweging zullen gaan zien. Koopwaardig is de AEX naar mijn idee in ieder geval pas op een lager niveau. De daling naar 506 kan een eerste speldenprik zijn geweest. 
 
 
 
 
AEXkwartaal21juli.GIF 
 
 
 
 
DE KWARTAALGRAFIEK VAN DE AEX
 
Dit idee wordt naar mijn idee gestaafd door een blik op de kwartaalgrafiek van de AEX. De kwartaalgrafiek geeft een nog mooier overzicht dan een maandgrafiek. 
 
Wat zien we dan? Allereerst dat de AEX al jaren zich in een opwaartse trend bevindt, die ook niet verloren ging op de bodem van 2016, bijvoorbeeld. De golfstructuur is een interpretatiekwestie, maar een daling die iets verder gaat dan wat we hebben gezien (506) zou prima passen. 
 
Maar ook dan lijkt het nog steeds de meest redelijke aanname, dat we vanaf daar weer gaan stijgen. Heel eenvoudige trendlijnen lijken bij dit zeer lange termijn plaatje prima dienst te doen. Het shortsignaal bij de grote downtrend van na 2007 is ook op kwartaalbasis goed zichtbaar. De zware daling van 2011 was voor iemand die alleen op kwartaalbasis belegt, uiteindelijk ook winstgevend: het shortsignaal was er op tijd, en het longsignaal kwam er op een lager niveau.
 
Ook goed zichtbaar is dat de AEX nog steeds onder de top van 2007 is. Dat is na 10 jaar geen teken van kracht. Er mag dus nog steeds twijfel over zijn of dit wel een trend is die we zien, of dat het tóch een countertrend is. Zo lang de top van 2007 niet is uitgenomen, mogen daar twijfels over blijven bestaan. 
 
 
 
 
INGkwartaal21juli.GIF
 
 
 
 
DE KWARTAALGRAFIEK VAN ING
 
Als we dit vergelijken met ING, in de bullishe tijden uit het verleden een aandeel dat de kar op de AEX trok, zien we dat ING minder sterk ligt dan de AEX. Er lijkt een 5-golf opwaarts in het zeer grote plaatje afgerond te zijn, of bijna afgerond. Maar ING noteert nog steeds ver onder de top-niveaus uit het verleden. 
 
Ik ben hier niet gerust op. Het is een plaatje dat herstel laat zien, maar twijfel zaait over de toekomstige koerspotentie van ING. In ieder geval lijkt voor beleggers de index te verkiezen boven ING.
 
 
Maar als we deze plaatjes weer vergelijken met Apple, zien we waar - afgezien van valuta - het grote verschil zit: Apple laat zien hoe een nieuw technologiebedrijf de wereldmacht heeft gegrepen; de waardevermeerdering voor beleggers van het eerste uur is duizelingwekkend.
 
 
 
 
 Applekwartaal21juli.GIF
 
 
 
 
DE KWARTAALGRAFIEK VAN APPLE
 
Apple blijkt niet te vergelijken te zijn met de AEX of ING; wie Apple had gekocht in de jaren '90 van de vorige eeuw en vast had gehouden, had op een goudmijn gezeten. En wie steeds winst had genomen in een daling, met als idee, dat de markt voor Apple-producten inmiddels verzadigd zou moeten zijn, is steeds weer gelogenstraft. 
 
Dit is een superieure belegging. En het longsignaal staat al heel lang. Ooit zal het een keer ophouden voor Apple, maar we weten niet wanneer. Er is tegenwoordig ook nog eens dividend, en een niet-overdreven hoge waardering.
 
Voor Apple kan ook ingevuld worden momenteel: Amazon, Nvidia, Alphabet, Microsoft o.a.. Zeer verschillende bedrijven natuurlijk en Amazon is wellicht op een krankzinnige manier overgewaardeerd, maar de algemene deler is, dat een van de grote trends is geweest voor beleggers: beleg in de technologische winnaars. Dat is een bittere conclusie voor beleggers die meenden geleerd te hebben van het barsten van de dot.com bubbel na 2000, dat ze zich verre moesten houden van internet- en technologie-aandelen. Niets is minder waard gebleken.
 
Totdat, natuurlijk, ook de huidige bubbel binnenkort barst. Want er zijn akelige overeenkomsten tussen de periode vóór 2000 op de Nasdaq en de periode nu. Daarom kan zo'n kwartaalgrafiek een goed middel zijn om te zien of het feest wellicht over is, of niet. Een simpel trendlijntje blijkt op een zulke lange termijn prima te voldoen als onderscheidingsmiddel.
 
Want het bonmot van Thomas DeMark blijft overeind: the trend is your friend, untill is about to end. 
 
 
 
DE HANDEL
 
Afgelopen week was een van de slechtste van het jaar. Bij RVM Systematisch Kort, een van de drie systemen van de adviesdienst, moest een positie afgekapt worden met verlies na een van de grillige sessies van de AEX. Bij RVM Pensioen en RVM Daily in de Traderswinkel was het van hetzelfde laken een pak, al was het verlies daar groter. 
 
Deze handelsverliezen moeten ons oplettend maken, want zo vaak geeft het weeksysteem van RVM Systematisch Kort geen foute signalen. Op jaarbasis zijn die op de vingers van één hand te tellen. Zulke foute signalen ontstaan vooral in transitiefases van een trend. Ik houd dus voor de komende tijd rekening met grotere volatiliteit op de AEX.
 
 
 
Veel succes met uw handel, weest u voorzichtig op de markt, maar bovenal

Happy trading,

Ruud

 

 

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Op zaterdag is er spreekuur. Iedere belegger die meer uitleg wil over aandelen, trends, handelssystemen, en die behoefte heeft aan persoonlijk financieel advies, kan terecht. Er wordt zo nodig alle tijd voor genomen. 

Wie advies nodig heeft, u kunt responderen op mijn eigen site, www.vanmegentrading.nl.

  

Informatie: 

Van Megen Systematic Trading BV 

email:    systematisch@gmail.com

Images

Geef uw waardering

  • Rating 5.0/5

2 stemmen (Score 5.0/5)

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2018 Atopia