Persoonlijke hulpmiddelen

De vooruitzichten voor de AEX voor de week van 29 oktober

Door: Ruud van Megen

Ruud handelt volgens een strak handelssysteem en is daar succesvol mee.
Meer van Ruud van Megen.

In: AEX-index, Beursvisies — 2018-10-29 02:00:00

De AEX kende wederom een zwakke week, en we hebben nu een nauwelijks onderbroken reeks van 14 weken daling achter de rug...

RANGE AEX 29 OKTOBER 2018
Dagrange 29 oktober: 508,31 - 499,67 

 AEXdag26oktobersite.GIF

 

De AEX kende wederom een zwakke week, en we hebben nu een nauwelijks onderbroken reeks van 14 weken daling achter de rug. Er zaten wel wat positieve weken tussen, in deze periode van 14 weken vanaf de top van 2018, maar dat herstel was relatief gering.

Statistisch bezien moeten we een eind terug in de tijd om een dergelijke constante verkoop te zien over zo'n lange periode. In 2015, een jaar waarin een correctie startte, gebeurde dit niet, ook in 2016, het jaar van een bodem, gebeurde het niet. 2011 Is het eerste jaar waar we bij uitkomen. Maar ook destijds was er eigenlijk cyclisch geen periode van 14 weken constante zwakte. In feite zagen we, als we verder terugkijken, pas in de crash van 2008 een periode van 15 weken verkoop zonder groter herstel. 

Die vergelijking is niet fraai; wel hebben we in die 14 weken 'slechts' rond de 13 % verloren vanaf de top. Dat is nog steeds niet veel meer dan een correctie, als er niet meer al te veel bij komt. 

De underperformance van de AEX ten opzichte van bijvoorbeeld de Amerikaanse indices is een stuk opvallender. Het is nu 2018, en nog steeds noteert de AEX ver onder de all time high van 18 jaar geleden, de 703 van 2000. Natuurlijk is er dividend geweest en dat vergoedt veel, maar het was echt veel beter geweest om vanaf 2000 om in de VS te beleggen, in plaats van in Nederland. En dat was tot en met het jaar 2000 heel anders. We kunnen niet anders dan concluderen dat het bedrijfsleven in de VS de wereld steeds meer is gaan beheersen. 

 

OVERNAME VAN RED HAT DOOR IBM

Het nieuws van het weekend op bedrijfsgebied is de overname van Red Hat door IBM. Het is voor IBM een enorme overname, en een poging om het tij te keren en op Cloud-gebied en open source de concurrentie aan te gaan met o.a. Amazon en Microsoft. Red Hat sloot op 116 dollar afgelopen vrijdag, en de bieding van IBM waardeert Red Hat op 190 dollar per aandeel. Dat lijkt een heel ruig bod en dat is het ook, maar het is wel een bod dat mogelijk werd nu de markt gedaald is in waarde, ook Red Hat. In juni noteerde het aandeel nog bij 176 dollar. Het bod is dus hoger dan de hoogste koers ooit, maar toen Red Hat op de beurs nog 176 dollar deed, kwam er geen bod van IBM. Dit is de positieve kant van beursdalingen, als die als overdreven worden ervaren: er ontstaan koopjes. 

 

DE VOORUITZICHTEN VOOR KOMENDE WEEK

Kijkt u naar de daggrafiek in dit artikel, dan ziet u met de methodiek van RVM Systematisch, dat er een shortsignaal kwam toen de AEX nog veel hoger noteerde. Dit neerwaartse handelssignaal staat nog steeds, maar we zien op allerlei niveaus iets wat op een eindfase van een verkoopgolf lijkt, een zogenaamde vijfde golf. 

Op basis hiervan zou ik per saldo een hogere AEX verwachten deze week, zonder dat we nieuwe lows tussentijds kunnen uitsluiten. Maar het lijkt er nu toch op dat de periode van cyclische daling op zijn einde loopt, en de kooplust kan aanwakkeren, zoals in de VS bij IBM en Red Hat is gebleken. 

Wellicht komen we niet veel verder meer tot de Amerikaanse 'Midterms' achter de rug zijn. Op 6 november kiezen de Amerikanen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De president blijft uiteraard nog twee jaar zitten, ijs en weder dienende, maar een overwinning van de Democraten bij de Midterms kan wel leiden tot meer tegengewicht tegen de politiek van Trump. Dat kan de president vleugellam maken, zoals ook eerder met Obama gebeurde.

Ik heb verder niet het idee dat ook maar iets wat Trump doet of wil verstandig is. Wat is er bijvoorbeeld goed aan het verder verlagen van belastingen? Werkenden houden meer over van hun loon, maar ondertussen komt er minder belasting binnen, en de Amerikaanse staatsschuld is al duizelingwekkend. 

Economen denken vanuit verschillende scholen en stromingen. Er is een school economen die voor lagere belastingen is, vanuit de gedachte: mensen houden meer over, kunnen dus ook meer uitgeven, en dat zal de consumptie aanjagen, waardoor uiteindelijk er toch meer belastingen de staatskas in stromen. Het kan dus een schijnbare paradox zijn; meer belastingopbrengst door lagere belastingentarieven. 

De andere economische school verdedigt juist relatief hoge belastingen: alle staatstaken kunnen beter uitgevoerd worden in dat geval (infrastructuur, onderwijs, zorg), want er is meer geld voor. Ook kan de staatsschuld beter in de hand gehouden worden. Daarnaast werken hogere belastingen nivellerend, en een goed functionerende samenleving heeft baat bij niet al te grote inkomensverschillen en een grote mate van gelijkheid. Het succes van het Scandinavische model is vooral terug te voeren op hoge belastingen, en wat er met die gevulde staatskas is gedaan. 

Wat de beurs heeft in geprijsd inzake de Amerikaanse Midterms, durf ik niet te zeggen. Vermoedelijk zullen beleggers meer vertrouwen hebben bij een overwinning van de Republikeinen. Gestemd wordt er op 6 november, dus we hebben nog een week. Tot die tijd is het goed mogelijk dat de markt geen grote beslissingen neemt betreffende de richting.

 

DE DIENSTEN

RVM Systematisch Kort had geen nieuwe resultaten, maar het opvolgende van het shortsignaal rond 550 in de AEX, heeft natuurlijk de lopende posities geen kwaad gedaan. Sinds een zeperd werd opgelopen in februari, is dit systeem, wat alleen toegankelijk is via de dagelijkse nieuwsbrieven, alleen maar in waarde toegenomen.  

Ook RVM Systematisch Week heeft nog lopende posities, al zijn die niet gunstig, en RVM Systematisch Lang eveneens. Bij Lang zijn er uitsluitend aandelen dit jaar, en die zijn in het algemeen wat lager, dus dat hindert het lopende resultaat hier. 

Bij Systems2Follow  had RVM Strategy een goede week. Er kon winst genomen worden op een shortpositie, maar er loopt hier ook nog een langere termijnpositie die er minder goed voor staat. RVM Strategy is sinds de val van februari in herstel.  

Bij RVM Retirement was er een goede handelswinst voor de week. Eerder in oktober echter had dit systeem de grootste tegenvaller sinds het bestaan van het systeem. We stevenen dan ook af op de zwakste handelsmaand ooit. Bij dit voorzichtige systeem is - 5 % een zeer zwakke maand, die het systeem vanuit een kleine plus naar een kleine min voor het jaar brengt. Maar ik denk dat we die min weer zullen inlopen.  

  

DE DIENSTEN

RVM SYSTEMATISCH:

RVM SYSTEMATISCH KORT

WERKKAPITAAL: € 20.000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.

RESULTAAT 2017:    + 15,25 %

RESULTAAT 2018:    -  18,31 %  

 

 

RVM SYST WEEK

WERKKAPITAAL: € 10.000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.


RESULTAAT 2017:  + € 177,10    oftewel    + 1,77 %

RESULTAAT 2018:  + € 443,10   oftewel   +   9,90 %

 

 rvm-systematisch-week-2014-2018.GIF

 

  

RVM SYSTEMATISCH LANGE TERMIJN

WERKKAPITAAL: € 20,000,00

Resultaten betreffen uitsluitend afgesloten posities.

RESULTAAT 2016 – 2017: + € 2345,9 oftewel + 11,73 %

RESULTAAT 2017 - 2018:    €      0,00  (alle posities nog lopend, grafiek is exclusief lopende posities)

 

RVM-Systematisch-Lang-26-oktober-2018.GIF

 

 

U kunt zich aansluiten bij de dagelijkse adviesdienst RVM Systematisch (actief sinds 2007) op mijn eigen site www.vanmegentrading.nl. Een gratis kennismakingsmaand is mogelijk. Velen zijn u voorgegaan, u bent van harte welkom bij de club.

 

SYSTEMS2FOLLOW

RVM STRATEGY

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT:   - 17,32 %

 

RVM RETIREMENT

WERKKAPITAAL: € 12.000,00

RESULTAAT:     - 3,44 %

 

Inschrijven voor beide systemen kan op de site van Systems2Follow. De kosten behoren tot de laagste van Systems2Follow, en daarmee tot de laagste kosten ter wereld.

  

HET ZATERDAGSE SPREEKUUR

Op www.vanmegentrading.nl kunt u zich opgeven voor een privé-sessie betreffende uw eigen portefeuillebeheer, met focus op risico, investeringstechniek en kwantitatieve analyse. Deze sessies worden altijd op zaterdag gepland. 

Wie belangstelling heeft, meldt u via het contactformulier op genoemde site van Van Megen Trading.  

 

Ten slotte: weest u voorzichtig op de markt, veel succes met uw handel, maar bovenal

Happy trading,

Ruud

 

Images

Geef uw waardering

  • Rating 0.0/5

Geef als eerste een waardering

Document acties
 

De BeursPlaza Nieuwsbrief

Elke dag het laatste nieuws over de beursontwikkelingen

Schrijf nu in en ontvang de GRATIS nieuwbrief.

 

©2011-2019 Atopia